+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Online ügyfélszolgálat 900 - 1800 »
 
   
  
 
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
SMR tréning és rejtélyes fasciaháló, mint fájdalomforrás.

Ennek a kifejezésnek érdemes minden szavára hangsúlyt fektetni. A mozaikszó első betűje a legkézenfekvőbb: „S-self”, vagyis saját magunkon elvégezhetjük a terápiát.

Az „M-myofascial” már több magyarázatra szorul. A „myo”- vagyis izom a „myofascial” pedig az a fascia, izompólya mely körülöleli az izmot. A fascia réteg egy, az egész testünket behálózó kötőszövet, melynek egészsége, szerteágazó elhelyezkedése és a szervezetben betöltött rendkívül összetett feladatai miatt nagyon fontos.

Ez a titokzatosnak tűnő szövet a bőr alatt összeköti egymással sejtjeinket. Minden izmot, szervet, szalagot, csontot, azaz szövetet körbefog, azoknak tartást ad, ezáltal összeköti őket egymással, a védelmet biztosító funkción túl érzékelő szervként is működik. A fascia szervezetünk legnagyobb érzékszerve is!

 

A fascia szövetében rendkívül sok receptor található, többek között pl. azok, amelyek a test térbeli helyzetéről a legfontosabb információt szolgáltatják a központi idegrendszer számára.

 

A szövet kapcsolatrendszerei magában hordozzák a bonyolult egymásra hatások több irányba terjedő lehetőségét a különféle patológiás folyamatoknál. A fascia hálóban bekövetkező patológiás elváltozások befolyásolják a harántcsíkolt izom munkáját, annak teljesítményét, ugyanakkor hatással vannak a koordinációra, a propriocepcióra stb. is.

Mivel a háló rugalmassága meghatározza a mozdulatok, egy-egy mozgásfolyamat pontosságát, precizitását, helyes tréningje nagy jelentőségű pl. sportversenyeken, amikor másodpercekkel, tized másodpercekkel jobb eredményre van szükség. Ugyanakkor egy rendkívül nélkülözhetetlen eleme a sérülések utáni, vagy a krónikus megbetegedések rehabilitációjának is.

Mivel összeköti egymással szerveinket, szervrendszereinket, így funkcionális és struktúrális zavarok, a mozgáskorlátozottság, neurológiai panaszok, a fájdalom minden esetben kapcsolatban állnak a fasciarendszerrel, annak állapotváltozásával.

És ennél a pontnál nagyon fontos rátérnünk az SMR kifejezés harmadik betűjére: „R-release”, ugyanis a fascia háló sérüléseiből adódó vagy visszamaradó eltérések oldása elengedhetetlen a rehabilitáció és a prevenció során is. Sok esetben a fascia „letapadása vagy eltolódása” nem a problémás területen, hanem az összeköttetések miatt akár attól távolabb is megjelenhet.

A fascia rugalmatlansága kiváltó és fenntartó oka lehet visszatérő vagy krónikus mozgásszervi panaszoknak (pl.: izomfájdalmaknak, izom- vagy szalaghúzódásnak, az ízületi mozgástartomány lecsökkenésének). Gluteális és keresztcsonti terület lazítása PINOFIT® SMR hengerrel. Míg számos kezelés a terapeuta által passzívan vagy félig aktívan remekül hozzásegít a fascia regenerációjához ( pl.:fascia masszázs, Triggerpont terápia, Dorn terápia, köpölyöző masszázs, kinesio tape) addig az SMR technika lehetővé teszi, hogy még aktívabban részt vegyünk a terápiában és ennek köszönhetően csoportosan vagy akár a megfelelő technikával otthon is elvégezhessük.

Az SMR technika során saját testsúlyunk és izommunkánk eredményezi a „masszázst”, mely éppen ezért önállóan adagolható, a szövet lazulásával fokozható intenzitása. Az SMR során használt eszköz (pl.: PINOFIT® fasciaroller WAVE, PINOFIT® fasciaroller PRO, 3 D Flexi Foam Roller, Flexisport soft roller, soft Yoga roller, különböző keménységű és méretű labdák) a kezelni kívánt terület nagyságához és érzékenységéhez megfelelő „kezelő felületet” biztosít. A mozdulatok kivitelezése pedig a fascia láncokat célozza meg és ezzel harmonizálja az egész testet átszövő fascia tónusát.

SMR tréning alatt a mozgás közben oldódó szövetből felszabadult salakanyag pedig a felpezsdült vér- és nyirokkeringésnek köszönhetően elszállítódik, majd kiürül. Gerinc menti izmok lazítása PINOFIT® SMR hengerrel. Az SMR technika kiváló kiegészítés más testmozgások mellé is: bemelegítésként - felkészíti a szöveteket – s levezetésként, mivel segít stimulálni a bomlástermékek elszállításához szükséges keringést és előnyösebb struktúrában rögzülni a szöveteket.

A PhysioVit® orvosok, gyógytornászok, edzők, gyógymasszőrök részére tartott Fascia Release Manuális terápia, akkreditált, 20 kreditpontot adó képzéseinek szerves részét képezik.

A PhysioVit® Egészségcentrumban az SMR tréningek már kombinált bérletekkel (kombinált 90 napos VIP bérlettel, kombinált korlátlan 30 és 60 napos bérletekkel), sportkártyával és startjeggyel egyaránt bárki számára elérhető szolgáltatások.

Várunk Titeket/várjuk Önöket sok szeretettel a képzésre és a tréningekre egyaránt!

Üdvözlettel, a PhysioVit csapata

Cikket írta Őri Katalin gyógytornász, PhysioVit Egészségcentrum

Cikk felhasznált forrása: Kanyó Ildikó - Fascia? Rendkívül titokzatos szövet a bőr alatt.

Megjelent: 20716 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.