+36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 311 1094 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
szerda, 27 Március 2019 03:32

3DLAB - 3 dimenziós gerincanalízis

Forradalmi újításnak számít svájci partnerünk, az IDIAG AG (IDIAG.ch) által kifejlesztett mérési eszköz és egy kiváló szoftver, amely egyedi módszerek szerint szemléli és vizsgálja a gerincszakaszokat statikus helyzetekben és dinamikus alapokon egyaránt, a páciens és a felhasználó igénye szerint. Attól függően, milyen strukturális és funkcionális elváltozásra szeretnénk fókuszálni a vizsgálattal. Mindez 3 dimenzióban.

Az eszköz nagyszerűsége az alkalmazás sokféleségében, igények szerinti alakíthatóságában rejlik, valamint abban, hogy a vizsgálat közben nem éri sugárterhelés a szervezetet. A gerinc helyzetének, mozgáslehetőségeinek analizálása, vizsgálati eredményei alapján egy precíz képet kapunk:

 • a gerincszakaszokról;
 • a gerincről egészében;
 • a gerinc egészének, a medencének, valamint a csípőnek egymáshoz való viszonyáról a kompenzációk esetén;
 • a sacroiliacalis ízület mozgásbeszűküléseiről, blokkok jelenlétéről;
 • a mozgásszegmentumokról, azok egymáshoz viszonyított helyzetéről, funkcionalitásáról;
 • a hibás kompenzációs szakaszokról;
 • a fascialáncok állapotáról;
 • a porckorong terheléséről, hibás terhelési viszonyairól.

 

Mindezen vizsgálati eredmények alapjául szolgálhatnak a tréningtervek és a rehabilitációs tervek kidolgozásához. Objektív eredményeivel az eredményesség utánkövetésében is kiváló segítségünkre van. Mivel nincs egészségügyi kockázat, a vizsgálat minden korosztály számára elérhető, nincs kontraindikációja (ellenjavallata).


Hogyan folyik egy vizsgálat?
 
Egy, a szoftverhez kifejlesztett eszközzel a gerincet lemérjük, miközben az eszköz érzékelői végigfutnak a csogolyák nyúlványain érzékelve ezáltal a csont pozíciókat. Ezeket az információkat egy program összegyűjti, majd megrajzolja általa a gerinc 3 dimenziós felvételét a pontos csigolyapozíciókkal. Rajtunk múlik milyen adatokat szeretnénk, statikusat, vagy dinamikusat. És ebben egyedi a PhysioVit 3 D Gerincfelmérése, mert szakembereink által kidolgozott és az IDEAG által támogatott értékelési rendszerek alapján dolgozva adunk betekintést a legkisebb elváltozások értékelésének lehetőségébe is. Ezáltal olyan rejtett eltérések is megmutatkoznak, mint a tüneteket még nem okozó gerincsérv, a gerinc stabilitása, a csigolyák mozgásszabadsága, a kompenzációk, a kisízületi túlterhelések, vagy éppen az izomegyensúly felbomlások, annak kockázati tényezőivel.

 

A vizsgálat 20 percet vesz igénybe, a sokrétű kiértékelés és a vizsgálati irányok ezt az időtartamot növelhetik. Kiértékeléssel együtt 50 perces is lehet.

 

A vizsgálat előnyei:

 • Gyors és azonnali eredményt ad a gerinc állapotáról.
 • Fájdalommentes.
 • Kockázatmentes.
 • Sugárzásmentes.
 • 3 dimenzióban vizsgál.
 • Statikus és dinamikus helyzetben is vizsgál.
 • Képet ad az ízületek,  a porckorong, a gerinc körüli izomzat állapotáról.
 • Akár többször ismételhető komplikáció és ellenjavallat nélkül.
 • Nincs kontraindikációja.
 • Objektív eredményeket az a rehabilitációban és a sportban egyaránt.

 

Az egy napos 3DLAB - 3 dimenziós gerincanalízis képzés résztvevői betekintést nyerhetnek ezáltal nem csak a vizsgálatokba, hanem a leletek kiértékelésébe. Nem szükséges ehhez az, hogy legyen saját eszköz, hiszen sok esetben az edzéstervek és kezelési tervek felállításához elegendő az is, ha a vendég/páciens hozza magával a leletet és azt ki kell értékelni, esetleg kiegészíteni (ha nem teljeskörű vizsgálati eredmények állnak rendelkezésre).

Az eszközt bárki tudja vezetni és ezzel megrajzolni a páciens gerincének "atlaszát". De az értékekben igazán tájékozódni csak azok a szakemberek tudnak, akik értik az élettani és anatómiai alapokat, a ízületek működését, a patológiás folyamatokat. Csak ekkor válik jól láthatóvá a szakemberek számára a hátterek, a háttérmechanizmusok széleskörűsége, melynek szükséges a megértése. Ezért a szoftver alapján létrehozott számsorozatok és 3 dimenziós képek elemzésében kell igazán profinak lenni egy - egy leküzdendő gerincprobléma esetében.

 Az egy napos tanfolyam ebben nyújt kimagasló segítséget.

Időpontok:

 

Tanfolyam helye: 

 • BUDAPEST: PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Hungária krt. 130. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)
 • BUDAPEST: PhysioVit Rehab Akadémia, 1143 Budapest, Gizella út 51-57. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)
 • BUDAPEST: PhysioVit Rehab Akadémia, 1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna u. 15/b. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)

Résztvevők lehetnek: pl. orvosok, gyógytornászok, III., vagy IV. éves gyógytornász, humánkineziológus, konduktor és orvostan hallgatók, edzők, gyógymasszőrök, FONTOS ELŐFELTÉTEL MINDEN SZAKMACSOPORT RÉSZÉRŐL A FUNKCIONÁLIS ANATÓMIA ISMERETE!!!

Tandíj:

 • HUF: 39.000 Ft/modul, PhysioVit Card/hallgatói kártya használattal leadott regisztrációkkal kedvezményt adunk, azaz 33.000 Ft a tanfolyami díj.
 • EUR: 120 Euro
  • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok."
  • HUF: Tandíj törlesztése forintban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
  • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

   

  Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

  Hallgatóknak kiemelendő: Magyarországon nemzetközileg elismert képzési inzétezek által biztosított Osteopathia képzés kizárólag a PhysioVit-nél található, máshol sehol (!).  Amennyiben minőségi és megbízható tudást szeretne az Osteopathia, vagy annak egyes területei (viscerális, cranialis, parietális, fasciális) esetében szerezni, fontos, hogy utána nézzen annak, hogy milyen szakmai továbbképzésre regisztrál. Továbbá a PhysioVit által képviselt minőségi és hazai környezetben is a nemzetközi trendeknek megfelelő Osteopathia ismeretek nálunk kizárólag olyan instruktoroktól kerülnek oktatásra, akiknek nem csak az osteopatha végzettségük van meg, hanem a jogosultságuk is arra, hogy oktassanak Osteopathiát, vagy annak részleteit. E tekintetben is egyedülállóak a PhysioVit Osteopathia tanfolyamai. 

  Viscerális Osteopathia - IFAO 2019. decembertől;  Craniosacralis Osteopathia - IFAO 2020-ban;  Fasciális osteopathia - IFAO 2019. márciustól; Parietális osteopathia - INOMT 2019. májustól

  Tudta, hogy osteopathiát kizárólag olyan szakember oktathat, akinek van nemzetközi (5 éves) végzettsége és ezt követően 5 éves instruktori gyakorlata? Kiemelendő, hogy Magyarországon ezt az oktatói minőségi feltételt csak és kizárólag a PhysioVit tudja biztosítani az oktató személyét illetően.

Kategória: Képzések leírása

Sok szakember számára mindennapos tevékenység megfigyelni az emberi test eltéréseit különböző síkokhoz, tengelyekhez és egyik oldalt a másikhoz viszonyítva, elölről, hátulról és oldalnézetben. Meghúzni a síkokkal párhuzamos fiziológiás tengelyeket, azokat viszonyítani az emberi test meghatározott (nagy könyvekben leírt) anatómiai pontjaihoz, ennek alapján viszonyítani talán már az előképzettségekből adódóan minden nálunk megforduló szakember számára ismerős.

Mit mutat meg mindez?

A testrészek egymáshoz viszonyított pozícióját a térben. Ugyanakkor azt nem ismerjük meg ebből a vizsgálati menetrendből sokszor, hogy miként alakul az egymásra épülő testrészek, a szomszédos testrészek egymásra hatása működés, terhelés közben. Hogyan reagálnak a testrészek egymáshoz viszonyítva az izmok, szalagok, inak stb. oldaláról nézve, vagy a kinematikai láncok, funkcionális vonalak egymásra hatásának függvényében. A gyakorlatban mindez nagyon fontos egy szakember számára ahhoz, hogy a kiváltó okokat és azok következményeit elemezni tudja, képes legyen ezt/ezeket megérteni. Ebből következően tudja majd, hogy hová kell nyúlni, hová kell a kezelési területeket lokalizálni és azt a lehető legrövidebb időn belül célirányú terápiás technikával megszüntetni.

A testtartáselemzés statikus pozíciókban is fontos szempont, de a mi gondolati rendszerünkben másodlagos, hiszen abból nem tudjuk meg, hová terelődnek a terhelési vonalak, hol van a problémák (mozgásbeszűkülés, fájdalom stb.) működés, azaz mozgás közbeni okozója. Ide más is kell, ha alaposak, megfontoltak akarunk lenni és a modern rehabilitációs szemléletet akarjuk képviselni.

Miért van erre szükség a gyakorlatban?

Ennek magyarázatára szeretnék egy esetet prezentálni, amely jól tükrözi az egymásra épülő testrészek terhelési, terhelés átvezetési viszonyait, amelyre a mozgásszervi vizsgálatkor szintén gondolni kell. Egy páciensünk kb. 3 hete meglévő erős, mozgás hatására fokozódó vállfájdalmakkal és kb. egy 1 hete fennálló kisujjba sugárzó fájdalommal, valamint éjjel-nappal meglévő zsibbadás miatti panaszokkal keresett fel minket. Mindezt elmesélve azonnal az izmokban és kötőszövetben rejtőző elváltozásokra gondoltunk, de kardiológiai kivizsgálásra is rákérdeztünk nála. Ez utóbbi eredményei rendben voltak. Teszteltük is a rotátor köpeny tagjait és egyéb váll körüli és váll környékére sugárzó izmok, ízom-ín-kötőszöveti átmenetek speciális pontjait, illetve a váll területére sugárzó egyéb, távoli izmok nyomáspontjait, mely utóbbiak szintén erős, gyulladáshoz hasonló fájdalmat produkálnak a vállban és környékén.

Mivel a páciens elmondta, hogy kisujjba sugárzó fájdalma és zsibbadása van rendszeresen és ennek jellege cardio-pulmonális terheléskor nem változott, már csak 1-2 izomra fókuszálva vizsgáltuk a nyomáspontokat. De amikor elmesélte azt is, hogy korábban (a vállpanaszok megjelenése előtt kb. 4 héttel) becsípődött a dereka egy rossz mozdulat miatt, nem tudott járni. Egy gyógytornász ismerőse segítségét vette igénybe és ő manuálterápiával rendbe is hozta a derekát. Panaszmentessé vált. Utána elment crosfitt edzésre, 3-4 alkalommal, majd panaszai ezt követően jelentek meg vállában. Ezen beszámoló alapján már célirányosan a kiváltó okok között a hátsó kötőszöveti vonalakat vettük alapul. És azok vizsgálata során a palpációs tesztek és speciális mozgások használatával ki is derült, hogy az ágyéki gerincszakasz, valamint a váll közötti kinematikus terhelési láncok, funkcionális vonalak statikusan, mobilitásban csökkentek, ami azért rossz, mert korlátozottá teszi a vállöv- és vállízület szabad mozgásait. Ebből adódóan minden terhelés - főleg a sport, ezen belül a crossfit - túl nagy nyíróerők jelenlétét adja a kötőszöveti vonalak vezetésén át az izmokra, különös tekintettel az izom-ín átmenetre és ebből kettő alaprobléma is lehet.

Egyszer a rigiditás növekedésével az izom leggyengébb pontján (eredés és/vagy tapadás) nyomásérzékenység, majd gyulladás, másrészt az izomhasban, vagy izom-ín átmenetnél fájdalmas csomók, un. triggerpontok jelenhetnek meg. Egyéb irányban is kellene elemezni, ha a tünetek ezt indokolttá teszik, de jelen problémakör esetében e kettő analizációs irány elegendő volt a kiváltó okok és a következmények feltérképezése utáni effektív terápiás terv felállításához és kivitelezéséhez. Ehhez a panaszmentesség eléréséig egy kezelés elegendő volt.

Nagyon fontosnak tartom a helyes feltérképezést az állapotfelmérés során, hiszen a szöveti reakciók, a tesztelések közbeni fájdalom jellege, a speciális tesztek közben végzett kompenzációk stb. mutatják meg igazán a problémák forrását a statikus testhelyzetben mért/megfigyelt eltérések helyett. Mindezt mozgás közben, speciális tesztelési sorozatok közben figyelhetjük majd meg. Szeretnénk, hogy a jelenleginél is több szakember tudjon ezekbe a speciális vizsgálati rendszerekbe betekinteni. Ebből a megfontolásból indítottuk 2018. október 27-én a funkcióra és a terhelési láncokra alapozva un. "Funkcionális diagnosztika és analízis" témakörben kizárólag egészségügyi és sporttudományi területen tevékenykedő, erre vonatkozó előképzettséggel rendelkező szakembereknek szánt képzésünket.

Akik e speciális mozgásszervi vizsgálatot szeretnék panaszaik okának megismerése érdekében igénybe venni, szintén kedvező hírrel számolhatok be, hiszen a Rehab Akadémián szakembereink segítségével 3 helyszínen is elérhetők ezen szemlélet szerinti vizsgálati rendszereink.

 

Cikket írta: Kanyó Ildikó (gyógytornász, Sportfizioterapeuta/PhysioVit Group)

 

 Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.

 

A speciális izomkezelés, triggerpont terápia, flossing és manuálterápia által biztosított egész testre, annak elváltozásaira, feltérképezésekre, beazonosítására vonatkozó szemléletmód ma már nélkülözhetetlen az effektív és hatékony, szakszerű terápiás beavatkozások sorából.

Mindenki számára egyéni mozgásminták vizsgálata és a szöveti analízisek alapján profi szakembereink által vezetve elérhetők ezek a kiváló terápiás lehetőségek a PhysioVit Rehab Akadémián (Budapesten és Pásztón is), orvosok, gyógytornászok, sportfizioterapeuták közvetítésével. Bővebb információért kérjük keressen minket a következő elérhetőségek valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435, +36 1 607 3219

 

Mi történik a mozgásvizsgálat során?

Kezelést megelőzően rendkívül alapos objektív mérési eredményeket biztosító analízist, videóelemzésen alapuló műszeres mozgásszervi vizsgálatot végzünk, melynek során feltérképezzük a panaszokat okozó mozgásokat, ízületi elmozdulásokat, a terhelés megoszlását egy-egy mozdulatsor kivitelezése során. Ennek érdekében markereket helyezünk a vizsgált személy testére, majd rövid járást, futást, szökkenést, tornagyakorlatot, egy-egy panaszt kiváltó mozdulatot kell végezni, melyet kamerák segítségével rögzítünk.

Az így kapott felvételt számítógépen modellezzük, elemezzük és vizsgáljuk a terhelést, annak optimális és kevésbé optimális elemeit kiértékelve elkészítjük a speciális, gyenge láncszemeket korrigáló edzésprogramot. Elemezzük a kiváltó okokat, következményeket, kinematikai láncokat, a szövetek állapotát, ízületi blokádok jelenlétét stb. A konzultáció alkalmával tájékoztatást adunk a teljes test elváltozásairól, ismertetjük a problémák kialakulásának okait, majd kezelési lehetőségeket vázolunk fel.

Miért lehet hasznos ez a vizsgálat az Ön számára?

 • Elemzés segítségével kiderül, hogy a terhelésoptimalizálás érdekében hol kell elsősorban korrigálni.
 • Objektív adatokkal alátámasztva megismerhető, hogy milyen ízületi szögeket, izomerőt, kontrollt és egyéb képességeket kell javítani edzések, tréningek közben?
 • A vizsgálat még időben felhívja a figyelmet a mozgásrendszer gyengeségeire, veszélyt magában hordozó pontokra, mielőtt azok panaszokat okoznának.
 • Optimalizálható a teljesítmény.
 • Objektív adatokkal is segít kiválasztani, hogy milyen ütemben és melyik manuális terápiát, tréninget, esetleg gyógytornát kell végezni az okok és következmények hatékony megszüntetésében.

Az állapotfelmérés a lehetséges kezelési módok optimalizálására, a teljesítmény javítására, a megelőzésre és a már kialakult panaszok hatékony csökkentésére irányul. Az állapotfelmérés időtartama max. 60-80 perc, attól függően mennyi mozdulat, gyakorlatsor kivitelezését vizsgáljuk. A vizsgálatot igény szerint - illetve a PhyDoArt® programok valamelyikében - minden esetben kezelés követi.

 • PhyDoArt® egészségprogram - Ajánlott a mozgásszervi panaszok hatékony leküzdése érdekében sportolóknak, magánszemélyeknek egyaránt.
 • PhyDoArt® RunSport program - Ajánlott hobbi-, vagy profi futóknak (pl.terepfutás, sprint, ultramaraton, maraton, triatlon).
 • PhyDoArt® Performance & Mobility program - Ajánlott profi- és hobbisportolóknak.

Kinek érdemes részt venni a mozgásvizsgálatban?

 • Aki már korábban több kezelési formát, módszert kipróbált gyógyulása érdekében, de nem járt sikerrel.
 • Aki elkötelezett a saját gyógyulása iránt.
 • Aki hajlandó tenni a gyógyulása érdekében, de még nem találta meg a legeffektívebb gyógymódot.
 • Aki szívesen kipróbálna egy effektív terápiát azért, hogy eldönthesse annak hasznosságát.
 • Aki sportoló és teljesítményét szeretné optimalizálni.
 • Aki sportoló (profi, vagy hobbi) és panaszai, esetleg sportsérülése van és azt szakemberek irányítása mellett szeretné rehabilitálni.

 

Elérhetőségünk munkanapokon 9:00-16:00 óra között a következő számok valamelyikén: +36 1 607 3219, +36 21 2525 207

 

 

Kategória: Egészségprogramok

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.