+36 1 790 9900 | « Ügyfélszolgálat: 900 - 1800.  SMS chat: +36 70 311 1094 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Az állkapocs ízületnek és környékének (latinul: Craniomandibuláris régiónak - CMD) diszfunkciói a mindennapi életben számtalan esetben kiinduló pontjai az állandó fejfájásnak, fülzúgásnak, beszéd és rágászavarnak, szájzárnak, valamint a nyak területén jelentkező lágyrész elváltozásoknak, ízületi blokkoknak. A tünetek enyhítésére, esetleges megszüntetésére, a tünetek megelőzésére alkalmazhatók a speciális állkapocs-ízületi módszerek, amelyek ma már nélkülözhetetlenek egy- egy migrénes fejfájás, fogszabályozás, fülzúgás, halláscsökkenés, foghúzás (vagy rendszeresen végzett egyéb fogászati beavatkozás), esetleg akut sérülés, tartásbeli eltérések (pl. scoliosis, hanyag tartás, állandó ülő életmód stb). esetén.

CMD terápia - Állkapocs-ízületi terápia:

Az 1. alkalommal szükség van egy átfogó, egész test strukturális elváltozásait figyelembe vevő objektív vizsgálatra, melynek során megállapítjuk, hogy az állkapocs ízületi elváltozásra jellemző panaszok, tünetek közül jelen van e valamelyik. A rágóízület vizsgálata során fontos az ok-okozati összefüggések felkutatása, ami hozzájárul a terápia sikeréhez.

Az állkapocs ízület (temporomandibularis ízület) működésének zavarai, ezek kezelési lehetőségei egyre inkább előtérbe kerül a fizioterápiában, a gyógytornában és az orvoslás területén.

Craniomandibuláris Diszfunkcióknak nevezzük azokat a zavarokat, amelyek a rágóízület (az állkapocs ízület) működésével kapcsolatban alakulnak ki. A hibás működés következtében az ízület felépítésében részt vevő különböző részecskék (pl. ízületi felszínek, szalagok, ízületi tok), vagy a környező izmok (pl. rágóizmok, nyelvcsont feletti és alatti izmok), illetve a szomszédos testrészek területén bekövetkező változás zavarokat okoz az egész ízület, ill. az egész rendszer működésében. A diszfunkció az ízülettől távolabb eső területekre is kifejtheti hatását (pl. fejfájást, fülzúgást stb.okozva). Emiatt számos kisebb-nagyobb, általában kellemetlen tünet hátterében gyakran találhatjuk a rágóízület működésének zavarát.

Milyen panaszok utalhatnak a rágóízület problémájára?

 • Fejfájás
 • Gyakori éjszakai fogcsikorgatás
 • Fülzúgás (tinitus),
 • Gerinc görbületeinek változásai: fokozott lordosis, fokozott thoracalis kyphosis
 • ízületi gyulladás (arthritis)
 • Szájzár, Száj nyitási zavarok
 • Látászavarok
 • Nyelési zavarok
 • Arcfájdalmak
 • Nem specifikus fogfájdalmak
 • Hosszú ideig tartó fogászati, szájsebészeti beavatkozások
 • Stressz

Craniomandibuláris Diszfunkciók terápiája az ízületen belüli és ízület körüli eltérések hatékony megszüntetésére irányul. Nagy figyelmet fordít az ízületi eltérések korrigálása, kezelése mellett az egész test statikai eltéréseinek hatására bekövetkező lágyrész elváltozás megszüntetésére is a rágóízület, a környező testrészek, illetve az egész test esetében.

Vizsgálat menete:

 • Állapotfelmérés
 • Anamnézis felvétele, melynek része az esetleges orvosi diagnózis áttekintése
 • Passzív és aktív vizsgálat
 • Mechanikus mozgásvizsgálat
 • CMD-re vonatkozó speciális vizsgálati tesztek

CMD  terápia menete:

 • A kezelés minden alkalommal ülő vagy fekvő testhelyzetben történik.
 • Manuális kezelési technikákkal, speciális fogásokkal kezeljük a lágyrészeket (kötőszövet - fascia, valamint az izomzat) és az ízületi blokkokat.
 • Az ízületi blokkok oldásában speciális technikákat alkalmazunk a koponyacsontok között kialakuló blokkok, valamint az állkapocs-ízület mellett a nyelvcsont és a nyaki csigolyák, illetve a vállöv ízületeinek területén.
 • Az állapotfelmérés eredményének függvényében tonizáló (arthro-Muscularis programozás, illetve egyéb speciális izomerősítő, ízületi instabilitások megszüntetését célzó gyakorlatsorokat adunk Pácienseinknek.
 • Az első alkalom során végrehajtott vizsgálat (40 perc*) és kezelés időtartama 40 perc. Akciós egészségkártyánknak köszönhetően augusztus 31-ig állapotfelmérést mindenkinek ingyenesen biztosítjuk.
 • Amennyiben az állkapocs ízületi problémához mozgásszervi elváltozás is társul (pl. nyaki mozgásbeszűkülés, gerinc problémák stb.), javasolt a kombinált kezelés (Dorn terápia és CMD, Fascia Release technika és CMD, Tréning és CMD)

Kinek érdemes részt venni az állkapocs-ízületi terápián?

 • Aki már korábban több kezelési formát, módszert kipróbált gyógyulása érdekében, de nem járt sikerrel.
 • Aki elkötelezett a saját gyógyulása iránt.
 • Akinek állandó fülzúgása, fejfájása van.
 • Aki rendszeres fogászati kezelés alatt áll (pl. fogszabályozás).
 • Aki hajlandó tenni a gyógyulása érdekében, de még nem találta meg a legeffektívebb gyógymódot.
 • Aki szívesen kipróbálna egy Dorn terápát azért, hogy eldönthesse annak hasznosságát.

 

Egészségprogramok, terápiák SZÉP kártya használatával, a kiegészítő tréningek és masszázsok bizonyos sport cafeteria kártyával is igénybe vehetők! Információ kérése és időpont foglalás érdekében hívja ügyfélszolgálatunkat!

Elérhetőségünk munkanapokon 9:00-18:00 óra között a következő: +36 1 790 9900

csütörtök, 19 Január 2012 14:00

Scoliosis és Dorn terápia

Scoliosis (gerincferdülés) két nagy csoportját különböztetjük meg

1.) Funkcionális scoliosisok esetében (amely lehet elsődleges és másodlagos) nincs jelen 3 dimenziós elváltozás. A gerinc oldalirányú görbületéhez nem társul elcsavarodás, és ezáltal bordapúp sem. A görbület előre hajolt vagy fekvő helyzetben eltűnik. Az ilyen típusú scoliosiok egyik része (másodlagos funkcionális scoliosisok) a végtaghossz abszolút vagy relatív különbsége miatt alakulnak ki.

Rövidebb oldali medencefél lebillenése, a ferde medenceállás miatt a gerinc oldalirányban elhajlik a kompenzáció érdekében. Ez a típusú scoliosis időben korrigálva a lábhosszkülönbség megszüntetésével pozitívan befolyásolható. Amikor azonban a funkcionális típusú scoliosis hosszabb ideig fennáll, és nem kezelik, strukturális elváltozások jöhetnek létre.

2.) Strukurális scoliosisnál már jelen van 3 dimenziós elváltozás is. A gerinc oldalirányú görbülete (frontális síkú elváltozás) mellé társul annak elcsavarodása (horizontális síkú elváltozás), valamint a fiziológiás homorulatainak elsimulása vagy fokozódása (saggitalis síkú elváltozás). A csigolyák deformálódnak,melyet az izmok és szalagok elváltozása is követ. Az izomzat a görbület egyik oldalán megnyúlik, az ellentétes oldalon pedig rövidül, de mindkét esetben gyengül.

A scoliosis különböző életkorokban jelentkezhet és a gerinc bármely szakaszán megjelenhet. Kialakulása és romlása sok esetben a gyors növekedés időszakára tehető. Kezdetének időpontja jelentősen befolyásolja a görbület nagyságát, és bizonyos szempontokból alkalmazott terápiák sikerességének mértékét is.

Nagyon fontos szempont a célzott, az egyéni, a rendszeresen végzett, és az időben elkezdett terápia a növekedés befejezéséig, illetve felnőttkorban is. Szóba jöhető manuális kezelési lehetőségek közül a Dorn terápia előnyös lehetőséget biztosít elsősorban a csigolyák mobilizálására, az izmok lazítására és a fájdalom csökkentésére. Emellett kiegészítőként szükség van hatékony izomerősítésre is. Olyan egyéni gyakorlatokra, melyek a gerinc korrekciójának elérését intenzív izommunkával is segítik.

Strukturális scoliosisnál, amikor nélkülözhetetlen cél a gerincferdüléses tartás – 3 dimenziós eltérés - korrekciója, ennek megtartása, fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a Dorn terápiát ki kell egészíteni egyéb, a célnak legjobban megfelelő, specifikus terápiákkal. Például Schroth terápiával (modern scoliosis terápia), melynél alkalmazott gyakorlatok célja a gerincferdüléses tartás korrigálása, az izomerősítés és a belső testkép normalizálása. Az esetek egy részében pedig a szív és a tüdő teljesítményének fokozása, a fájdalom, a porckorongok degenerációjának csökkentése. A kétféle terápia közös célja a korrekció, de az alkalmazott eszköztáruk más! Ebből a szempontból kiindulva egymásnak hatékony kiegészítői lehetnek, de egymást nem tudják helyettesíteni, kiváltani!

Másodlagos funkcionális scoliosisnál a mozgatórendszerre kifejtett közvetlen hatások közül a Dorn terápia hatékony a végtaghossz különbségének, a medence ferde helyzetének és a gerincoszlopnak a korrekciójára, az esetleges fájdalmak kezelésére. A helyesen megválasztott és rendszeresen végzett önkorrekciós gyakorlatokkal az eredmény hosszú távra is stabilizálható.

A Dorn terápia önkorrekciós gyakorlatait minden esetben egyénre szabottan, a scoliosis típusától, súlyossági fokától és kortól függően kell megválasztani.

Az eredmény további fokozása érdekében szintén szükséges lehet egyéb kiegészítő, intenzív izomerősítő gyógytorna gyakorlatrendszer alkalmazása is, kiemelendő, hogy ebben a Schroth terápia az elsődleges, a Dorn pedig csupán kiegészítő lehet. Kérje szakképzett gyógytornászok, Schroth terapeutáink tanácsát, a gerincferdülés kezelésében, terápiás lehetőségeiben.

Írta: Kanyó Ildikó, Schroth terapeuta (Németország), gyógytornász, Nemzetközi Dorn instruktor

Kategória: Gyógyítás

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.