+36 1 790 9900 | +36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800 | Nyitvatartás »
  
Dorn féle gerincterápia. - Az elmúlt 12 év változásai gyógytornász szemmel.

Sokat gondolkodtam azon, hogyan prezentáljam  azokat a változásokat, melyeket a Dorn terápia megismerése óta eltelt 12 év adott számomra, mint gyógytornász számára akinek volt szerencséje kettő országban szinte párhuzamosan részese lenni a koncepció fejlődésének, fejlesztésének.

A témával kapcsolatos  instruktori/oktatói gondolkodásmódot most rövid időre háttérbe teszem és úgy mutatom be Önöknek a komplex manuálterápia alakulásának elmúlt 12 évét saját tapasztalataim alapján, mint egy napról napra Dorn féle gerincterápiát végző gyógytornász, aki a rehabilitációban és a prevencióban egyaránt keres olyan megoldásokat, melyek a páciensek állapotában azonnali javulást tudnak biztosítani.

2006-ban szerencsére sikerült megismernem egy egyszerű, egész testet korrigáló, a test és a lélek egyensúlyát fókuszba helyező terápiát, melyre akkor azt is el lehetett mondani, hogy sok esetben megmagyarázhatatlanul hirtelen javít a páciensek állapotán. 12 évvel ezelőtt egy friss egyetemi diplomával a kezemben kevés tapasztalattal a hátam mögött vágtam bele a Dorn koncepció megtanulásába, majd alkalmazásába és viszonylag hamar, heteken belül rá kellett jönnöm, hogy kevés olyan terápia van, aminek a hátterét nem értem, mert senki nem tudja biztosan megmondani, a hatásmechanizmusai még nincsenek igazán tudományos szinten kidolgozva ezért lehet, hogy az objektivitáshoz szokott szakma szemében egy kevésbé elfogadható terápia, mert laikus ember nevéhez (Dieter Dorn) fűződik és egy népi gyógymódból származik. De azt egyetemi statisztika órákra és a biomechanikára visszagondolva nyugtáztam magamban azt a megállapítást, hogy a hozzám panaszokkal forduló vendégeimet nem igazán érdekli a statisztika, a szignifikancia, hiszen a negatív panaszok, fájdalmak, mozgáskorlátozottságok stb. megoldásához keresnek lehetőséget és itt - mivel a test és a lélek összhenga a fontos - egész egyszerűen csak egy komplex manuálterápia gondos, körültekintő alkalmazására kell koncentrálni, amely izmokat lazít, idegrendszert nyugtat, harmonizál, regenerál és érzékeny, bonyolult rendszerként szemléli az emberi testet.

Így indultam el a Dorn féle gerincterápia alkalmazásának útján ha elakadtam a kezelésben, mert pl. fájdalom valamiért nem akart megszűnni, akkor az egész test korrekciókhoz nyúltam, mert az biztosan hatott. Így kezdtem el kombinálni a manuálterápia aktív korrekciós technikáit a masszázzsal, a gyógytornával az edzésekkel, egyéb manuálterápiás módszerekkel.

Természetesen szakemberként mindig is vonzott a miértek megértése, az ok-okozati összefüggések kutatása nem csak a vendégeim, a pácienseim állapotának javítása érdekében, hanem egy-egy terápia hatásmechanizmusának megértése céljából is.

Az első németországi Dorn tanfolyam, ahol részt vettem nem adta meg számomra mindenre a magyarázatot, hiszen egy természetgyógyász oktatta, akinek nagy tudása volt a saját szakmájában és sikeresen átadta a terápia főbb vonulatait, ugyanakkor engem mér érdekelt az anatómia, az ízületi és lágyrész manuálterápia, a fasciatechnikák és az élettan, a patológia, a biokémia és a szövetek rehabilitációja oldaláról is ez az érdekes és a Dorn technika által nyújtott értékes kölcsönhatás, a különböző rendszerek által biztosított hatáselemzések sorozata. Szerencsére az előképzettség és egyéb más tanfolyamok tudásanyaga (sportfizioterápia, manuálterápia, osteopathia, fasciaterápia stb.) a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati tapasztalatok megadták számomra azokat a mellékinformációkat, amelyek aztán a Dorn korrekciók hatékonyságának, viszonylagos "gyors hatásának" magyarázatául tudtak szolgálni és most már 12 év távlatából már teljesen más szemszögből nézem a Dorn féle gerincterápiát is.

Hogyan módosult a szemlélet? Még jobban előtérbe kerül számomra a terápia sokszínűsége, a rejtett sokfélesége, még bonyolultabbá vált a technika, hiszen a különféle rendszerek (izom, belső szervek, központi és perifériás idegrendszer, ízület, fasciarendszer, lelki működések, belső szervi működések) egymásra hatásának apró kicsi mozaikai irányítják testi működésünket. Amikor 12 évvel ezelőtt kezdtem el a Dorn terápiát alkalmazni pácienseimen, ezekre még máshogy gondoltam. Ahogy teltek az évek, az évek múlásával egyenes arányban nőt a koncentrációt igénylő területek, mint érzékeny "szervezeti" rendszerek kölcsönhatások miatti száma is és  finom rezdülések, pácienseim testi reakcióinak alakulása is egyre erősebben középpontba került. Ez pedig nem csupán a rehabilitációba épült be, hanem az oktatásokban is nyomot hagyott.

Ezáltal megnyílt az alkalmazási lehetőségek tárháza is. Különválasztható a Dorn terápia egész test korrekcióinak alulról felfelé haladó sorozata, illetve egy fájdalom gyors és hatékony megszüntetését célzó manuálterápia, amely csigolyablokk, vagy fasciarendszer változásainak oldására fókuszál a kezelt páciens aktivitását helyezi előtérbe korrekciók közben. Ezzel pedig nem én, mint kezelő terapeuta, hanem a páciens irányítja a korrekciók erősségét. Így a sikeresség, az eredményesség rendkívüli módon fokozható a terápiában.

Gyógytornász kezeléseimhez a Dorn féle gerincterápia által összességében nézve egy igen bonyolult és sokoldalú terápiás koncepciót kaptam, mely a manuálterápiában a vendégem aktivitására koncentrálva biztosítja a blokkoldásokat mindenhol a mozgás szervrendszerében, illetve a belső szervi és lelki vonalakon is a harmóniára törekszik. Ugyanakkor saját önálló gyakorlati elemei által megtanítja a vendégem saját testének apró korrekciós lehetőségeire, ezzel párhuzamosan pedig a teljes energetikai regenerációt is nyújtja egy speciális, a gerinc tehermentesítésére koncentráló masszázs segítségével.

Mindenki, aki a komplex Dorn gerincterápia "csomagot" kapja egy komplex, teljes körű regenerációra számíthat.


Cikket írta/szerző: Kanyó Ildikó, PhysioVit Rehab Akadémia/ Dorn terapeuta, gyógytornász, sportfizioterapeuta, 2018. február 17.
Tisztelt Olvasó! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen cikk szerzői jogi védelem alatt áll. A cikk, vagy egy részének bármilyen felhasználásához ( másoláshoz , fordításhoz stb.)  a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A szerzői jog megsértése súlyos jogi következményeket von maga után.
 

Rehabilitációs programok  mindenki számára egyéni mozgásminták vizsgálata és a szöveti analízisek alapján profi szakembereink által vezetve elérhetők a Rehab Akadémián! Bejelentkezés: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435, +36 1 607 3219

Kérje szakembereink tanácsát a következő telefonszámok valamelyikén: +36 1 790 9900, +36 1 471 1435

>>> Minden információ Dorn féle gerincterápiával kapcsolatosan facebook oldalamon érhető el itt... <<<

Megjelent: 5071 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
< >

Lökéshullám olcsóbb bérlettel

Bérlet formájában a lökéshullám kezelés ára 6900 Ft helyett most 5000 Ft/alkalom.

Ajándék masszázs

5 alkalmas PhyDoArt® kártyafeltöltésnél 3 db 20 perces masszázs az ajándék.

BodyScreening

Komplex PhyDoArt® egészségprogramokhoz most ingyenes gerincterhelés mérés.

Sportrehabilitáció

Profi sportolók rehabilitációja sportbiztosítással is!

Komplex gerincfelmérés

Egyénre szabott 3 dimenziós mozgásszervi vizsgálatok, mozgásminta szűrések.

Medical Flossing

Innovatív sportolói rehabilitáció a profi nemzetközi sportban is központunkban.

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.