+36 1 790 9900 | +36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800 | Nyitvatartás »
  
Hol a különbség Dorn terápia és Dorn módszer között?
Kedves Olvasók! A hátrahagyott 2015-ös óesztendő egyik legnagyobb fejtörését számomra a Dorn koncepció nemzetközi változásai okozták, ezen belül pontosabban a tudomány és a hagyomány ütközése.
 
Ennek okai 2011-ig nyúlnak vissza, hiszen Dieter Dorn halála utáni években kettő különböző irányt vett a Dorn tematika. A tudomány fejlődése szükségszerűvé teszi bizonyos elavult elméletek újra értelmezését, ha szükséges. Sok esetben újraértelmezés elengedhetetlen volt idén a Dorn koncepciókat illetően is. Dieter Dorn munkáját, azaz hagyatékát ápolók köre a Dorn-családdal középpontban úgy döntött, hogy a klasszikus vonalat ápolják tovább érintetlenül, visszatérve a népi gyógymódhoz (Dornbewegung), ezáltal pedig nem követve bizonyos, más szakterületek által a Dorn koncepcióra is "rákényszerített" változtatásokat. Ez a vonal a Dorn módszer által képviselt irányzat a maga - népi gyógymódban gyökerező - természetességében, mindenki számára elérhetőségében és egyszerűségében, hagyományőrzésében.
 
Dieter Dorn közvetlen hagyatéka, azaz a Dorn módszer kimondja, hogy a technika népi gyógymódból származik, azaz egy csoport sem sajátíthatja azt ki, bárki számára elérhető kell, hogy maradjon. A Dorn módszer tiltja, hogy csak és kizárólag orvosok, gyógytornászok, természetgyógyászok, gyógymasszőrök által megtanulható koncepció legyen. Tehát Dieter Dorn végakarata szerint a módszer bárki számára elérhető és e szemléletet erősítve Dieter Dorn politikus/polgármester gyermeke és néhány követője 2015-ben elindította a hagyatékőrző Dorn mozgalmat Németországban.
 

Számunkra, szakmabéliek számára mit jelent a Dorn módszer?

Dieter Dorn anno az 1970-es években újjá élesztett egy kihalás szélén álló népi gyógymódot, amely együttesen kezeli a mozgás szervrendszer, a meridián rendszer eltéréseit, valamint a belső szervi és pszichés elváltozásokat. A módszernek vannak viszonylag gyorsan pozitív hatást kiváltó elemei, amelyet annak közvetlen képviselői sokszor a mai napig nem tudnak tudományosan megmagyarázni. Ennek oka pedig a hagyaték - mint dogma - szigorú őrzésében rejlik. Dorn módszer elsődlegesen a korrekciós sorrendet veszi alapul, nem a szöveti fiziológiát/patológiát és nem az individualitást. Népi gyógymódra alapozó szemlélete, bárki számára elérhetősége miatt nem foglalkozik szakmai szinten mélyrehatóan a mozgásszervi megbetegedések/kórképek aprólékos elemzésével.
 
A gyógyítás területén, az egészségügyben nemzetközi szinten elismert Dorn terápiában a módszer alapelemei szintén megvannak, de a mindenki számára elérhetőség elsősorban az önkorrekciós alternatívákban bontakozik ki igazán.
 

Mit is jelent a terápia kifejezés akkor, amikor Dorn koncepcióról van szó?

A Dorn terápia a módszerben gyökerező, de tudomány és gyakorlat szintjére emelt koncepció (ízületi- és lágyrészkorrekciókon alapuló manuális terápia), amely tudományos szintű mechanizmusokkal, manuálterápiás elméletekkel, manuálterápiás szabályokkal, szöveti fiziológiára, patológiára alapozó elméletekkel alátámasztva végzi a gyógykezeléseket. Középpontjában a páciens áll - nem a dogmatikus hagyomány -, az orvos, a gyógytornász mindent a pácienssel együtt végez, állandóan figyeli a legapróbb szöveti reakciókat, rezdüléseket, a fájdalmak jellegét, változásait, illetve önkorrekciós tréningtervekkel és a funkcionális, azaz aktív rehabilitáció szabályaival kombináltan kidolgozott önkorrekciós feladatsorokat alkalmaz a gyógykezelések közötti időszakban.
 
Ahogyan fejlődnek egyéb tudományágak - és ebből kiemelném a fasciatan legaktuálisabb eredményeit - úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, tudományosabb szintűvé a Dorn koncepció hatásmechanizmusa. Mára már számos hatást, amit korábban nem tudtak a módszer képviselői magyarázni, a tudományos kutatásoknak köszönhetően könnyebben és nyilvánvalóbban képesek vagyunk értelmezni és effektív, de természetes fiziológiás szöveti reakciókkal nyugtázni, mondván: “Ez a Dorn koncepcióban már régen jelen van!” Ehhez persze kell a kezelést végző személy szakirányú előképzettsége, hiszen csak így lehet egyénre, problémára, mozgásszervi elváltozás leküzdésére individuálisan adaptálni a gyógykezelést.
 
 

2015-ben választ kellett találni a következőkre Dorn témában:

 • 1.) Maradjunk a tudományt nem effektíven követő, inkább az eredeti hagyatékra koncentráló, azt szabályokba, un. dogmákba tömörítő, mindenki számára elérhető Dorn módszer mellett, amely a koncepció hatásmechanizmusát továbbra sem az aktuális tudományterületeknek megfelelően magyarázza, ragaszkodva Dieter Dorn által klasszikusan képviselt hatásmechanizmusi magyarázatokhoz, reakciókhoz? VAGY!
 • 2.) Kövessük az aktuális eredményeket állandóan figyelő, azt magévá tevő, a gyógyításban minden szempontból elfogatott terápia irányzatot? Ezáltal pedig értelmezhetővé, tudományosabbá, naprakészebbé téve a hatásmechanizmusokat. Tudva azt is, hogy finanszírozást illetően a módszert nem, de a terápiát a privát biztosítók pl. Németországban fizetett kezelésként elfogadják/elismerik és költségét a beteg helyett állják. A módszer nincs ilyen szerencsés helyzetben a biztosítókkal történő elszámolásban. Magyarországon erről a finanszírozásról nem beszélhetünk, hiszen csak privát kezelés formájában létezik a Dorn koncepció.
 • 3.) Csatlakozzunk teljes mértékben egy idén induló Dorn-mozgalomhoz, megtagadva ezáltal a szakmai elveket, vagy maradjunk szigorúan a szakmai elvek mellett bizonyos szempontból hátat fordítva a Dorn hagyatékot őrző dogmáknak, az idén elindult Dorn-mozgalomnak?
 
Nyilvánvalóan éles határt kell húzni a Dorn módszer és a Dorn terápia között, mert a kettő nem ugyan az, bármennyire is keveredik a köztudatban. Keveredésnek köszönhetően sokan joggal hihetik azt, hogy ugyan arról van szó, holott a valóság teljesen más.
 
Dorn módszer nem terápia, a Dorn terápia pedig nem módszer. A terápia a módszerben gyökerező, de annak már tudományos formában működő, továbbfejlesztett formája hazánkban és a nagyvilágban egyaránt. Egy önálló, komplex, funkcionális ízületi mobilizáción és lágyrésztechnikán alapuló manuálterápia. A Dorn módszer pedig kizárólag a hagyományok ápolását célul kitűző koncepcióvá nőtte ki magát.
 
Döntöttünk. Mégpedig arról, hogy mindkét alternatívát kínáljuk az új esztendőtől az érdeklődők számára. Éles határt húzunk a koncepciók között, világos és egyértelmű tájékoztatással, amely alapján mindenkinek lehetősége lesz eldönteni melyik irányzatot szeretné képviselni, melyik irányzatot tartja számára elfogadhatónak, megtanulhatónak, alkalmazhatónak.
 

A Dorn módszer és a Dorn terápia közötti különbözőséget 16 pontban foglaltuk össze és a képzések is ezeken a pontokon jelentősen eltérnek majd egymástól:

 • Alkalmazhatóság.
 • Fájdalom megítélése
 • Aktív, vagy passzív korrekció?
 • Végtaghossz különbség vizsgálata
 • Csípőízületi blokk
 • Térdízület kezelési különbözőségei.
 • Bokaízület korrigálásának lehetőségei
 • Sacroiliacalis ízület kezelésének problematikája
 • Csigolyablokk és lágyrészblokk
 • Nyaki gerinc korrigálásának különbsége.
 • Állkapocs ízületi komplexum
 • Felső végtagi ízületek kezelésének szemléletbeli különbsége
 • Önkorrekciós gyakorlatok paletta-különbsége
 • Fasciaterápia és sportrehabilitációs szöveti analízis.
 • Önkorrekciós rendszerek.
 • Megtanulhatóság és szabályozás különbsége.
 
Válasszanak Önök a hagyományon alapuló tudomány + gyakorlat (Dorn terápia), vagy a hagyomány + gyakorlat (Dorn módszer) között!
 
Mindezen változások nem érintik az Egészségcentrum szolgáltatásainak listáját, hiszen ott az irányelveket továbbra is tudomány és a gyakorlat határozza meg e témakörben is. A gyógykezelésekben továbbra is az effektivitásában verhetetlen, komplex, funkcionális Dorn terápia - Speciális gerincterápia programot kínáljuk, önkorrekciós alapgyakorlatok keretében a Dorn módszer elemeit, illetve korrektív tréningben a Dorn terápia szempontjait vesszük ismét alapul.
 
Várjuk Önöket Dorn témában továbbra is szeretettel a PhysioVit központban!
 
Üdvözlettel, Kanyó Ildikó/PhysioVit® csopot | gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta, nemzetközi Dorn instruktor www.physio-vit.net
 
Megjelent: 4673 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.