+36 1 790 9900 | +36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800 | Nyitvatartás »
  
Tovább fejlődött a Proprioceptiv Physiotape® ragasztási tematika

Az elmúlt egy évben a Proprioceptiv Physiotape® szemlélet és technika továbbfejlesztésére fókuszáltunk. A kiváló eredményeknek, teszteknek köszönhetően az újdonságok most már bekerültek a gyakorlatba, a terápiás kiegészítő lehetőségekbe és a képzési tematikába egyaránt. Nagykereskedelmi fogalomban kapható kineziológiai tapaszok nem szakemberek által végzett használata új irányokat és lehetőségeket nyitott a tapingben, mégpedig a helyes használatra ösztönzés és tanítás területén. Ezesetben az alkalmazási lehetőségek elsősorban a tüneti ragasztások kategóriáira korlátozódnak. Ezzel párhuzamosan a szigorúan szakemberek számára fenntartott szöveti analíziseket előtérbe helyező specifikus vonal a Proprioceptiv Physiotape® technikán belül szakmaiságában, egyediségében, alkalmazott technikáiban szintén bővült, növekedett.

Azt követően, hogy 2015. áprilisában megjelent gélgolyós tapaszok (IQ TAPE™) megnyitották előttünk új technikák bevezetésének lehetőségét, tekintettel a szövetekre gyakorolt bővített hatásmechanizmusok elérésére, a 2016-os esztendőben pedig az extra erős sporttapaszok adtak számunkra esélyt az effektivitás növelésében, a technikát, a ragasztási formákat bővítettük. Mint azt már sok fórumon, képzéseinken hangoztattuk a Proprioceptiv Physiotape® technikában alkalmazott szabályrendszer szerint a szöveti analízisek, annak elváltozásai és élettani folyamatai oldaláról közelítjük meg a rehabilitációban, a sportrehabilitációban alkalmazható ragasztási lehetőségeket.

Az elmúlt évek kutatási eredményeit és gyakorlati tapasztalatait ötvözve fektettük le a bővített Proprioceptiv Physiotape® tematikát,annak irányelveit, széleskörű rendszerét, melynek neve, technikája, tartalmi rendszere a PhysioVit® csoport védjegyévé vált. Ez azt is jelenti, hogy a tematikát megtanuló szakemberek már rögzített védjegyhasználati lehetőséget kapva egy teljes mértékben szakmai, minőségi és eredményes tematikát használhatnak, alkalmazhatnak az Oklevél birtokában sportolóikon, betegeiken, vagy saját magukon.

Proprioceptiv Physiotape® képzési rendszer kettő iránya:

1.) Terápiás célokból történő alkalmazás rehabilitáció és sportrehabilitáció területén. - Szakember végzi a ragasztást, aki tisztában van a szövetek élettani, biokémiai, sejtbiológiai, patológiai, illetve regenerációs folyamataival. Ragasztás előtt elvégzi a szükséges analíziseket, feltárja a panaszok, a problémák hátterében megbújó szöveti változásokat, a kiváltó okokat és a velejáró következményeket. Megtekintve/vizsgálva a ragasztási helyet, azon belül feltérképezi a szöveti tulajdonságok mozgás közben létrejött változásait, majd ezek ismeretében meghatározza az alkalmazandó ragasztási technikát. Ezekre alapozott kineziotaping használati lehetőségek évek óta megtanulhatók 2 napos szakmai továbbképzéseken orvosok, gyógytornászok, edzők, humánkineziológusok, gyógymasszőrök stb. számára.

2.) Otthoni körülmények között végzett ragasztások, melyeknél az 1. pontban vázoltak szerinti szakmai, szöveteket analizáló élettani ismeretek nincsennek jelen. Itt elsősorban a fájdalomcsillapításra, a szövetek tehermentesítésére, a duzzanatok csökkentésére korlátozódik az alkalmazott felhelyezési technika, de ami a legfontosabb, hogy helyesen. Ez az előadás minden érdeklődő részére (szakemberek és nem szakemberek számára egyaránt) nyitott és látogatható.

A helyes otthoni használatra, annak biztonságos, irányított megismertetésére koncentráltunk akkor, amikor úgy döntöttünk, hogy októberben elindítjuk az ingyenes kineziológiai taping szimpóziumokat, illetve 2017-től a workshopokat, melyek hatalmas nagy sikert aratottak az érdeklődők körében. Egy hónap leforgása alatt kb. 1342 téma iránt érdeklődő regisztrációt kaptunk. Ez is mutatja számunkra, hogy a kereskedelmi foglalomban kapható, otthoni körülmények között szintemár rendszeresen használt kineziológiai tapaszok ragasztása iránt milyen hatalmas az érdeklődés.

A Proprioceptiv Physiotape® szakmai továbbképzéseket továbbra is különválasztva tartjuk és e területen újdonságok, a gyakorlatban rendkívül jól bevált hatékony ragasztási technikák kerültek 2017-től előtérbe, követve a szöveti analíziseket, a gyártók által biztosított új technológiákat, a szélesedő szöveti támogatási célokat, melyek eredménye a tapasz tulajdonságainak, formájának, jellegének változásával párhuzamosan az új ragasztások megjelenése.
2017. januárban induló képzéseink már ezeket az idén megjelent újításokat is biztosítják a jelenlévők számára. Főbb pontokban nézzük az újdonságokat kizárólag szakemberek részére megtartott 2 napos képzéseinken, ahol előtérbe kerülnek:
  • - Új ragasztási technikák az anyag jellegéhez igazodva.
  • - Új ragasztások a korrekcióban.
  • - Új ragasztások a szöveti mobilizálásban.
  • - Új ragasztások a krónikus gyulladások csökkentésében.
  • - Új ragasztások az ödéma csökkentésében.
  • - Új ragasztások a pumpafunkcióban.
  • - Új ragasztások a szalagszakadásban, izomrost szakadásban.
  • - Új ragasztások a fascia lazításában.
  • - Új kiegészítő tesztek és szöveti analízisek a ragasztási technikák meghatározásában.
  • - Új, tudományosan bizonyított elméleti alapok az izomtechnikában a szöveti analízisek alapján.
Ezen felsorolásokon belül taglaljuk majd a témákat a legapróbb részletekbe menően. 2017-től tehát továbra is megosztjuk a Kineziotape - Proprioceptiv Physiotape® koncepciót egyrészt szakemberek részére kibővített tudományos és elméleti/gyakorlati alapokra helyezve, másrészt nem szakemberek részére a helyes és otthoni körülmények között biztosított megfelelően eredményes termékhasználat területére. Ezek azonban nem váltják ki a terapeuta által biztosított rendkívül széleskörű alkalmazást, de lehetőséget teremtenek ahhoz, hogy a szakember által végzett terápiák előnyösebb szöveti tulajdonsági szinten kerüljenek elkezdésre (pl. duzzanat csökken, fájdalom mérsékeltebb stb.)
 
Addig is várjuk az érdeklődői regisztrációkat ingyenes szimpóziumainkra, vagy szakmai továbbképzéseinkre, illetve nem szakemberek részére tartott egészségnevelő, rekreációs workshopokra:

 

Kanyó Ildikó, ügyvezető - sportfizioterapeuta

Proprioceptiv Physiotape® szemlélet és kocepció alapítója

Megjelent: 3637 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.