+36 1 790 9900 | +36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Állkapocs ízületi terápia jelentősége a rehabilitációban

Az állkapocs ízület működése egy sokrétű, komplex szenzomotoros irányítás következménye, amely nem csupán a szájnyitásra és az aktív izomműködésekre korlátozódik, hanem a proprioceptiv reflexmechanizmusokra is, amely a rágóízület és a occiput-atlas-axis komplexum között valósul meg (OAAC). Egy különleges szerepet játszik ebben a nervus trigeminus.

További rendszerek, amelyek befolyásolják az állkapocs ízület működését a következők:

  • • craniosacralis rendszer
  • • viscerális rendszer
  • • szomatikus rendszer
  • • fasciális rendszer

Ebből adódóan és a kezelési variációk megválasztására vonatkozóan kijelenthetjük, hogy a gyógykezelés, az állkapocs ízület működésének javítása, a panaszok csökkentése nem csak a lokális képletek (ízületi felszínek, porckorong, ízületi tok, szalagok és rágóizmok) működésének normalizálásából áll. Szükség van holisztikus szemléletre, a rendszerek egymásra hatásának ismeretére is. A terapeuta csak így tudja feltárni a panaszok valódi okát a helyes differenciál diagnosztika alapján és csak ennek ismeretében van lehetősége felállítani a legeffektívebb, a probléma hatékony leküzdésére irányuló gyógyító kezeléseket magában foglaló rehabilitációs tervet.

Egész test viszonylatából nézve a craniosacralis, visceralis, szomatikus és fasciális rendszerek állapotának optimalizálása is fontos a hatékony gyógyításhoz. Következő fontos szempont a kezeléseknél a különböző szakterületek kooperációja, hiszen az állkapocs ízületi rendszer rehabilitációjának köze van a fogászathoz, fogszabályozáshoz, szájsebészethez, reumatológiához, traumatológiához, fül-orr gégészethez, szemészethez, fizioterápiához, logopédiához egyaránt.

Ennek tudatában a PhysioVit-nél már 2011-ben egy különleges feladatot tűztünk ki célul, mégpedig a fent felsorolt szakterületek kooperációjának elindítását. Az elmúlt 4 év eredményeit figyelembe véve elmondhatjuk, hogy végre Magyarországon is elindult a közös munka a logopédusok, gyógytornászok, fogorvosok, szájsebészek, fogtechnikusok, fül-orr gégészek, reumatológusok, trénerek speciálisan képzett csoportja között egy hatékony és eredményes állkapocs ízületi rehabilitáció megvalósítása érdekében.

Egyre több szakterület kapcsolódik be a rehabilitációs körbe, egyre több szakember látja saját szakterületén belül a rágóízületi komplexum helyes működésének fontosságát, különböző panaszok meg nem szűnésében az állkapocs ízületi komplexum diszfunkcióját, az állkapocs ízületi terápiát (CMD - Craniomandibuláris diszfunkciók terápiája), mint hatékony terápiás lehetőség integrálását a betegkezelésbe saját szakterületén belül is.

Egyre több fogorvosi rendelő, fogszabályozó szakorvos és fogtechnikus dolgozik együtt logopédusokkal, gyógytornászokkal a hatékony állkapocs ízületi komplexum működésének harmonizálása érdekében a fogszabályozás területén is. Egyre több tartásjavító torna egészül ki a rágóízületi komplexum kezelésével. Egyre több fül - orr gégész alkalmazza a terápiát a fülzúgások, halláscsökkenések rehabilitálásában az általunk megtartott továbbképzéseken szerzett ismeretek alapján. 

Továbbra is fontos feladatunknak tekintjük a szakemberek képzést rendszeresen induló, akkreditált szakmai továbbképzéseinken, valamint a 2015. júliusban megnyílt egészségcentrumunkban az állkapocs ízületi panaszokkal hozzánk forduló páciensek profi rehabilitációját.

Craniomandibuláris Diszfunkciók terápiája témakörben szakmai továbbképzés: http://www.physio-vit.net/index.php/tovabbkepzesek/temporomandibularis-terapia-cranio-mandibularis-dysfunctio

Craniomandibuláris Diszfunkciók terápiája témakörben gyógykezelés: http://www.physio-vit.net/index.php/egeszsegkozpont/allkapocs-izuleti-terapia

Megjelent: 5303 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.