+36 1 790 9900 | +36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Miért olyan kiváló terápia a futás? Íme néhány ok...

Sport és különösen futás közben egész testünk mozgásban van és mindezt viszonylag kevés kiadással, bármilyen speciális felszerelés nélkül tehetjük meg. Más sportágakkal ellentétben még partnerre sincs szükségünk, csak egyedül egy pár helyesen megválasztott futócipőre. Egész testünk mozgásra van késztetve. Lehetnek betegségeink, mint pl. diabetes, Alzheimer, túlsúly, vagy akár depresszió- a futás egészségesebbé tesz. Sok embernek nehezen sikerül a benne lakó lustaságot legyőzni és elkezdeni, de pár hét után már minden sokkal könnyebben megy és örülünk, hogy testileg, szellemileg, lelkileg is „lendületben” vagyunk. Biztosan jön kb. 2 hét múltán valami, ami próbál visszavetni, de rengeteg oka van, hogy folytassuk amit elkezdtünk. Nézzünk ezekből néhányat!

Bele is vághatunk…

A szöveg olvasását követően bizonyára sokan azonnal el is kezdenének futni, főleg akkor, amikor már megízlelték a futás által kiváltott endorfinok okozta élvezetet. Természetesen az edzetlenebb futóknak javasolt nem egyből 30 percet egyben lefutni. Adjunk magunknak 6-8 hetet és tűzzünk ki célt, amit nem vesztünk szem elől annak érdekében, hogy mindig legyen elég motivációnk továbbcsinálni.

Futni mindenhol lehet…

A jó az, hogy futni mindenhol lehet. Nem számít, hol vagyunk, hegyekben, tengerparton, erdőben, még egy üzleti utazás során is van lehetőség futásra. Ezenkívül további jó benne, hogy megismerhetjük a környéket és ha még rossz időben is futunk, pl. szemerkélő esőben, egy zuhany után egészségesnek és ébernek érezzük magunkat. Továbbá sok embernek van rossz kedve, mikor reggel az időjárás nem olyan, mint ahogy kívánják. Ha valaki reggelente az időjárás ellenére is már túl van egy futáson, frissnek, erősnek érzi magát és általában jó kedvvel indítják a napot.

Testsúlyellenőrzés…

Ahogy öregszünk, észrevesszük, hogy testsúlyunk „problémává” válik. Sokaknál már a 40. életév előtt következik be változás a testben. Futással megelőzhetjük ezt, vagy helyes irányba is terelhetjük. És ha még emellett 1-1 kalóriát elhagyunk, formában is maradhatunk. A szigorú diétákkal szemben futással megelőzzük a jojó- effektust és megvédjük testünket az ilyen testsúly ingadozásoktól.

Öntudaterősítés…

Nagyon jó érzés, amikor tudatosan egy célt elérünk. Egy szakaszt megtenni, akadályokat leküzdeni. Amikor a célt, amit pár héttel ezelőtt kitűztünk, valóban elértük olyankor egyszerűen hihetetlennek érezzük magunkat és ezt a sikert más dolgokba is átültetjük. Persze a hétköznapi nehézségek és kihívások mindig ott lesznek, de szabadabbnak érezzük magunkat és talán máshogy kezeljük a kihívásokat. A futás kisegíthet a depresszióból és támogatóan hat. Természetesen depresszió esetén nem elhanyagolható kezelőorvossal, vagy terapeutával való bizalmas beszélgetés.

Kapcsolatok kialakítása…

A rendkívül barátságos futóközösségek segítenek zárkózott és szégyenlős embereknek is ’előbújni a barlangjukból’, ezáltal segítve kapcsolatok kialakulását. Egy futócsoportban mindenkinek van célja és mindenekelőtt kedve is a futáshoz. Munkahely, valamint szociális helyzet nem játszik szerepet ebben, hiszen a közösségekben munkásember együtt fut a vezérigazgatóval. Futás közben mindenki egyenlő és akik nehezebben nyitnak új emberek felé, egy csoport futó között könnyebb dolguk lesz.

Időt szakítani, „szabadságot” kivenni, stresszoldás…

Manapság sokan stresszben vannak, már azt se tudják, hol a fejük és emellett túl kevés időt fordítanak saját magukra. Akár egy édesanya a gyermekeivel, akár nők/férfiak naponta 10- 12 óra munkával. Legyen hetente néhányszor egy kis „szabadsága” saját magával, a futócipőivel és a természettel foglalkozni. Csak egy óra és kitisztult fejjel, újra frissen vissza a munkába. Stresszt pozitív energiává alakítani, legyen az negatív vagy pozitív stressz! Ez a fontos. Genetikai kódolásunk úgy van tervezve, hogy mozgunk. És ha ezt egy fárasztó nap után tesszük futás által, egészséges egyensúlyt teremtünk. Ezzel is védve magunkat a kiégéstől. Kimerültségi állapot ellen a legjobb megelőzés a futás, tartják a szakemberek.

Bízunk benne, hogy az Önök kedvét is meghozta ez a nagyszerű testmozgás! Sportosan szép futónapot kínánunk minden kedves olvasónknak!

Megjelent: 12131 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.