+36 1 790 9900 | +36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Elemek megjelenítése címkék szerint: mi a fascia

szerda, 13 Július 2016 00:36

Mi is a fascia? Legfontosabb érzékszervünk?

A fascia szó szerint formát ad testünknek, fejünktől lábujjainkig összetart minket, és fontos feladata van, az érzékelés. Ez a kollagéndús, szakadásnak ellenálló, szalagszerű szövet körülveszi az agyat, csontokat, izmokat, valamint az egyes izomrostokat, és a belső szerveket is összefogja.

Régebben a fascia kapcsán majdnem mindig a cellulitről volt szó, alábecsültük és alig vettük figyelembe. Mára már megállapították, hogy ennek a vékony, erős, inas hártyának sokkal nagyobb befolyása van testünkre. Kutatók időközben az egyik legfontosabb érzékszervnek is mondják, ahol receptorok és idegsejtek vannak nagy számban jelen.

Miért tapad le a fascia? Hogy tapadhat le?

A mozgás a legfontosabb, amit azért tehetünk, hogy a fascia erős, ugyanakkor rugalmas maradjon. Ellenkező esetben, rendszeres mozgás nélkül letapad és megkeményedik a szerkezete, ezáltal a mozgás korlátozódik. A fascia letapadás a leggyakoribb oka a panaszoknak a nyak, a váll, és a hát, illetve az alsó végtag területén. Ez főleg abban az esetben gyakori, ha valaki ülőmunkát végez. Ha az izomrostok már nem olyan hajlékonyak, az ott futó idegek elnyomódnak és fájdalmat érzünk. A túlterhelés is károsíthatja a kötőszövetet, pl. a golfkönyök, teniszkönyök sem más, mint sérült és/vagy krónikus fasciaelváltozás.

Hogy függ össze a stressz és a fascia?

Stressz is vezethet letapadásokhoz, ugyanis hormonok aktiválódnak. A szövet csak akkor lazul el újra, mikor a külső nyomás elmúlik. Az egész rugalmasságunk elveszik krónikus stressz esetén, mobilitásunk csökken, és mindennek következménye tartós feszülések, lemerevedések és fájdalom. A jó hír azonban van, mégpedig, hogy nem kell tétlenül és reménytelenül tűrni ezt, hanem tudunk ellene tenni.

4 tipp a fájdalom megelőzésére és/vagy gyógyítására

  1. Mozogjon lehető leggyakrabban, és figyeljen állapotára!
  2. Stresszes időszakban pihenjen sokat, tartson rövid szüneteket! A fascia masszázshengerrel (SMR tréning) jól kezelhető, így a letapadásokat, merevségeket az izmokban oldja, regenerálódását segíti. Válasszon hengert a fájdalomküszöbéhez megfelelően! Fájdalomra érzékeny: puhább henger fájdalomra kevésbé érzékeny: keményebb henger.
  3. A gimnasztika,  jóga, pilates, tai chi dinamikus módon erősítik a fasciát.
  4. Keressen erre specializálódott terapeutát, a fájdalom megszüntetés céljából!

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.