+36 1 790 9900 | +36 21 2525 207 | « Online ügyfélszolgálat: 900 - 1800 | Nyitvatartás »
  
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!

Elemek megjelenítése címkék szerint: nyaki fájdalom

A gerinc nyaki szakaszán és a környező izmokban jelentkező panaszok miatt sokan fordulnak orvoshoz. Ezen a területen is többféle ok állhat a fájdalom hátterében, s a nyaki panaszok sokszor a cervikális neurológia, a nyaki szindróma, a cerviko-brachiális vagy cervikális/nyaki szindróma szinonimájává válnak.

Anatómia

A nyaki gerinc a legfelső hét csigolyából áll. A legfelső két csigolya a koponyaalappal áll funkcionális kapcsolatban. A csigolyatestek között helyezkednek el a porckorongok, melyek segítenek rugalmasan reagálni a külső behatásokra (pl.: tehermentesítés, „lengéscsillapítás”). Emellett a csigolyatestek kisízületeken keresztül is összeköttetésben állnak. Kétoldalt lépnek ki a nyaki idegek (nyolc gyök), melyek tovább haladva a karok beidegzését látják el. A nyaki szakasz stabilitása, jelentős mozgékonysága számtalan szalagnak és izomnak köszönhető.

A nyaki szakasz fájdalma

A nyaki terület problémájának a legkülönbözőbb okai lehetnek. A probléma eredhet például monoton terhelés vagy mozgáshiány miatt kialakuló akut izomspazmusból (túlzott feszülés) vagy izomfájdalomból. Továbbá a lágyrészek melletti képletek sérülése is fennállhat: az ízületek arthrosisa (úgynevezett kopása), a különböző porceltérések (pl.: a porcréteg elvékonyodása) vagy az idegi- vagy érképleteknek helyet biztosító csatornák szűkülete.A nyaki szakaszon gyakori panasz kiváltó ok a porckorong víztartalmának csökkenése, mely meghatározza magasságát és fiziológiás működését is. A porckorong ellaposodása az évek múlásával természetes folyamat szervezetünkben, azonban nagymértékű eltérésnél chondrosisról beszélünk. Emellett a porckorong kiboltosulása, sérvesedése is provokálhat tüneteket (pl.: zsibbadás vagy fájdalom a karban).

Terápiás lehetőségek

Ahogy szervezetünk is másként reagál a különböző behatásokra, más eltérés alakulhat ki és más tünetekkel, úgy a terápiák közül is más-más lesz, amely igazán orvosolni tudja problémánkat. A kezelési lehetőségek között választhatunk a konzervatív terápiák, a gyógyszeres vagy operatív megoldások közül is. Kiemelt ajánlatunk a nyaki fájdalmak kezelésére:

Konzervatív terápia

Az eredményes terápia alapja legtöbbször a tünetek kiváltó okainak felkeresése. Izomeredetű panasz esetén például kiváló az izom és a kötőszövet lazítására, tónus regulálására szolgáló lágyrésztechnikák, s a megfelelő aktív tréningek kombinációja. Emellett segítenek a manuális technikák, a masszázs, a gépi kezelések (pl.: lökéshullám, ultrahang) stb. is. A témában készült kutatások alapján a konzervatív technikák (nem műtéti megoldások) a krónikus, fejfájással együtt járó nyaki panaszok orvoslásában is sikeresek. Ezek a technikák az ízületek mozgékonyságának helyreállítására, a túlterhelt vagy túlságosan feszes állapotban rögzült izmok lazítására, a kialakult blokkok oldására, a különböző kötőszöveti eltérések kezelésére (pl.: Trigger-pontok, fascia disztorziók), s az alulműködő, gyengébb izmok erősítésére törekszenek. A klasszikus masszázs technikák a kutatási eredmények szerint remekül kiegészítik a konzervatív technikákat, s növelik eredményességüket. Porckorong problémák esetén a porckorong eltérésének rendezése (pl.: centralizálása) és a kiváltó eltérés kezelése (pl.: kóros tartás, stabilitás-mobilitás diszbalansz)kínál hosszútávon megoldást. A terápiáknak köszönhetően a szervezet öngyógyító mechanizmusa elindul vagy felgyorsul. A fiziológiáshoz közeledő mozgásképességgel rendelkező ízületek segítenek a lágyrészek (pl.: kötőszövet, izom, szalagok) egészséges működésének helyreállításában, egyre több önálló technika, mozgás végezhető terapeuta segítség nélkül, majd a panaszok enyhülésével, a mozgások zavartalan kivitelezésével elérhető a teljes gyógyulás, visszafordíthatatlan degeneratív elváltozás során a panaszok minimalizálása, a mozgásképesség maximalizálása.

 

szombat, 03 Szeptember 2011 10:44

Rágóízület speciális kezelése

Milyen kezelés az állkapocs-ízületi terápia, vagy más néven Temporomandibularis terápia?

Meglepően sok ember szenved olyan fejfájástól, arc területén jelentkező fájdalmaktól, nyaki- és hátfájdalmaktól amelyeknek valódi oka ismeretlen. Ilyen esetekben válik igazán nyilvánvalóvá, milyen centrális szerepe van a - korábban szinte mindig elhanyagolt - rágóízületnek különféle megbetegedések, kellemetlen tünetek kialakulásában.

A panaszok valódi oka a rágóízület (articulatio temporomandibularis) struktúrális és funkcionális elváltozásaiban kereshető. A komplett "megbetegedést" - melynek középpontjában a rágóízület áll - , nevezzük Cranio-Mandibularis Dysfunctio-nak (CMD).

A rágóízületben keletkezett elváltozás hatására az ízület felépétésében megváltozik, működése rosszabbodik és az ilyenkor keletkező tünetek már túlmennek a rágáskor jelentkező zavaroknál. Amikor a rágóízület nincs egy megfelelő, fiziológiás pozícióban rágás közben finom krepitáció, ízületi fájdalom vagy fogfájás, esetleg fülzúgás, szédülés, fej- és/vagy arcfájdalom jelentkezhet. Ez kifejti hatását a gerincoszlopra és ezzel az egész test statikájára. Másik oldalról nézve a testtartásban bekövetkező változások (pl. végtaghossz különbség, medence ferde állása, scoliosis, hanyag tartás stb.) a rágóízület működésére is negatív hatást fejtenek ki, amelyből kialakulhatnak bizonyos idő eltelte után a fent említett panaszok, tünetek.

A rágás, a rágómozgások változnak, amely az izmok tónusának fokozódásához, triggerpontok kialakulásához ezzel pedig további kelemetlen tünetekhez vezethetnek pl. a rágóizmok, mimikai izmok, nyakizmok területén.

Panaszok, amelyek utalnak a rágóízület problémájára:

  • gyakori éjszakai fogcsikorgatás a rágóizmok tónusának fokozódásához vezet, amely pedig okozhat erős fejfájást, migrénes rohamokat,
  • gyakori vagy állandó fülzúgás (tinnitus),
  • gerinc görbületeinek saggitalis irányú változásai: fokozott cervicalis és lumbalis lordosis, fokozott thoracalis kyphosis
  • ízületi gyulladás (arthritis)
  • alsó végtag hosszkülönbségének változása
  • stressz
  • baleset
  • hosszú ideig tartó fogászati, szájsebészeti beavatkozások

A rágóízület funkcionális és struktúrális probémájának megoldásában van a segítségünkre a Temporomandibularis terápia, amely egy alapos vizsgálatot követően az ízületen belüli és ízület körüli eltérések hatékony megszüntetésére tereli a hangsúly. Nagy figyelmet fordít az ízület kezelése mellett a statikai eltérések hatására bekövetkező lágyrészelváltozás (izomspazmus, triggerpontok stb.) megszüntetésére is.

Kategória: Gyógyítás

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.